Vi omgiver os med fiktion hver dag

 Feature

 

Hver eneste dag bevæger vi os igennem gader fyldt med historier, som ikke bliver fortalt. I centrum af Aarhus er mange kroge reserveret til statuer, der hver især sætter et ofte overset fiktionsspor i vores travle dagligdag.

Taget af: Rosa Nyborg Olesen

Taget af: Rosa Nyborg Olesen

 

Igennem Aarhus’ lange, fyldte gader, kan man se fiktionsspor fra næsten glemte fortællinger. Fra hovedbanegården fortsætter trafikken ned af den brede gade, hvor der altid er liv, og ved Rådhuset passeres statuen ‘Agnete og havmanden’, som vækker minder om den gamle tryllevise,mange nok har læst i skolen. Den statue er der meget historie bag. Derfor har man valgt at lave den til ære for Agnete og havmanden. Den er en i øjne faldende statue, som man husker – ikke kun når de nyudklækkede studenter tager bad i bassinet. Om vinteren er den er tildækket af gran, men der vælter vand ud om sommeren. Andre gange kan man komme forbi, hvor der er farvet vand eller sæbeskum, men i dag er springvandet rundt om statuen som normalt. Folkevisen om ‘Agnete og havmanden’ handler om, at det overnaturlige væsen, havmanden, fordærver Agnete, så hun går til grunde. På samme måde lokker statuen studenter og måske andre dagdrømmere til en tur i det kolde vand, men det er nok sjældent, at vi husker historien, som jo er fiktion. Historien var ikke rigtig – det er alt sammen fiktion, som vi lever i, men som har sat sine spor i vores virkelighed.

Videre gennem Århus lægger man mærke til Etude – en let buttet lille pige, som ligger der med armen over sit knæ. Hendes udtryk er meget forsigtigt, glad men ikke overdrevet. Lige ved siden af tårner den store bygning, ved navn Aros, sig op. Det er et museum med masser af kunstudstillinger. Der er ikke kun kunst indenfor, men også udenfor. De har nemlig valgt også at udstille kunsten udenfor, så man får en fornemmelse af, man er ved et museum. Faktisk er selve museet bygget op som ‘Dantes guddommelige komedie’ med dødsriget i kælderen og paradis på taget. Etude ligger midt i Musikhushaven, den store eventyrlige have, som danner en lille labyrint.

Buskene er grønne og træerne har mistet bladene, så rundt omkring ligger der røde, gule og orange blade. Her støder man ind i ‘Vokseværk’, som er en lille, letpåklædt dreng, der er kendt i hele verden. Han står med hovedet ud til alt uden for musikhuset. Værket, Vokseværk, står i Musikhushaven tæt på Etude. Foran indgangen til Musikhuset ser man det fuglelignende kreatur, som hedder ‘Øgle’. Læser man på indskriften, kan man se, at den er lavet i 1937 af Ejler Bille. Statuen er meget moderne og speciel og skiller sig ud fra de mere klassiske former, der ellers er opstillet.

Igennem Aarhus’ lange gader fortsætter vandringen, mens solens stråler spejler sig i vandpytterne, en let brise suser igennem den ellers kolde luft. Tilbage ved banegården kan man dreje af og gå ned til den store statue af Christian den 10. på hest.

Statuen efterlader ikke indtryk af, at hesten i virkeligheden var hvid på det tidspunkt. Christian d. 10. siges at være en stolt mand, som brød de politiske regler. Så derfor er statuen, skrevet med citatet:” I slægtens minde rider kong Christian tro mod sit kald i sorg og glæde som Danmarks konge ”. Han blev nemlig et nationalt symbol på Genforeningen, da Nordslesvig blev stemt hjem til Danmark ved Genforeningen i 1920, og han krydsede grænsen på sin hvide hest. Fotografier fra dengang dokumenterer denne historiske begivenhed, men siden er der opstået mange myter – fx at hesten efterfølgende blev aflivet, og kongen fik dens hov. Nogle gange er det svært at afgøre, hvad der er sandt, og hvad der er opdigtet.

For at vende tilbage til hovedbanegården,  skal man igennem det strålende, larmende Aarhus. Når man tænker over det, er der fiktion omkring os hele tiden. Vi er omringet af fiktion, uden at være bevidst om det. Alle de her statuer, som vi går forbi hver eneste dag, bliver en slags symbol på det virkelige fiktion.

Her er en lille billedeserie med alle de statuer, vi kom omkring:

 


Tagged: ,'Vi omgiver os med fiktion hver dag' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners. Old Paper by ThunderThemes.net