Hvad bruger vi fiktion til?

Dokken i Aarhus er et kæmpe sted med masser af aktiviteter

Dokk1 i Aarhus er et kæmpe sted med masser af aktiviteter

INTERVIEW: Morten Grief Madsen, som arbejder på DOKK1 i Aarhus, fortæller, hvorfor vi læser fiktion, og om fiktion potentielt er farligt.

Dokk1 i Aarhus er et interessant sted med masser af forskellige områder som f.eks. Borgerservice og Rampen, som er et sted, hvor Dokk1s besøgende kan spille brætspil eller spise sin madpakke. Da vi kom ind i det store og lyse rum, var der massere af forskellige lyde fra flere forskellige aktiviteter, der foregik på det kæmpe bibliotek. Inde i biblioteket mødte vi Morten Grief Madsen, som vi tog os en snak med. Folk der læser skønlitteratur, har meget mere empati.

”De kan nemmere sætte sig ind i andre folks synspunkter”, fortæller Morten Grief Madsen.

Morten fortalte os, at fiktion bliver brugt til, at komme væk fra hverdagen, og at folk der læser skønlitteratur, har meget mere empati. ”De kan nemmere sætte sig ind i andre folks synspunkter”, sagde han.

Det fik mig til at tænke på, om bøger kunne være farlige. Til det sagde Morten: ”Jeg kan godt læse Adolf Hitlers ‘Min kamp’, uden at jeg ville blive Nazist, hvor der sikkert er nogen andre, der kan læse den og få nogen dårlige ideer og begå voldlige handlinger”. Det er blandt andet også derfor, at bøger som ‘Min kamp’ af Adolf Hitler bliver forbudte, men andre grunde kan også være, hvis bogen taler imod magt indehaverne eller fx i USA, hvor der er mange meget stærke kristne områder, som kan protestere over fx Harry Potter, fordi der er heksekræfter med.

Udover at bøger kan være farlige, kan de måske også redde verden. Til det siger Morten, “at bøger ikke kan redde verden alene, men de kan mange gode ting, og det er et godt redskab til at lære, så bøger kan være en stor del af det”.

Vi kan bruge fiktive fortællinger til at sætte vores eget samfund i perspektiv. Jeg har fx selv læst billedromanen, Lejren, som kritiserer vores uddannelsessystem ved at overdrive opdragelse og overgangen fra barn til voksen, så det kommer til at minde om en koncentrationslejr. Ved at overdrive problemerne eller gøre grin med fiktive figurer kan vi lettere forstå vores egen virkelighed.


Tagged: ,'Hvad bruger vi fiktion til?' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners. Old Paper by ThunderThemes.net